Винаги сме искали да разберем какво точно печели този, който играе. Защото, нали, който играе – печели… Взехме я тази фраза и съвсем буквално я разкостихме в следващите редове, на които петима изключително успешни българи в гейминг индустрията разказват за игрите, които биха могли да окажат положително влияние върху децата. Един вид, ако ги видите тези игри да се играят, отдъхнете и се включете в забавлението.

Gothika_47
създател на съдържание в YouTube

Снимка: TBD Play

Препоръчвам Minecraft, защото развива въображението и ви предоставя собствен свят, където всичко е възможно. Играта също помага и за логическото мислене при децата, защото Redstone системата предоставя възможност да се правят много сложни механизми, като хора са създавали дори и малки компютри в самата игра. Освен това предоставя възможност и на родителите да играят и градят заедно с децата си в игра, която не е толкова трудна в самото начало.

Димо Димов / Dimo Academy
вицепрезидент Live Games в Gameloft

Снимка: TBD Play

Clash Royale е безплатна мобилна игра, която съчетава стратегически и колекционерски елементи в себе си. Играта е изключително динамична, като в децата се развиват бързи рефлекси, логическо мислене и комбинативност. В Clash Royale има и отборни игри, които допълнително развиват организационни качества и работата в екип на играчите. Сесиите са бързи – една битка продължава между 3 и 5 минути. Играта е перфектна възможност за разтоварване между всекидневните задължения и домашните.

Николай Калчев / СТОМАНЕН1
професионален съзтезател по DOTA 2

Снимка: Bream Esports

Моята игра е DOTA и я смятам за полезна в няколко ключови аспекта. 

Първо – дисциплина. Чрез DOTA научих, че ако не изградиш нужната дисциплина, много трудно ще постигнеш целите си. Мотивацията е до един момент и след това, ако нямаш дисциплина, трудно можеш да продължиш напред. 

Второ – комуникация. На нея дължа английския си език до голяма степен, но и изобщо умението за ефективна комуникация. Не можеш да играеш отборна игра, ако не комуникираш, както трябва.

Трето – работа в екип. В DOTA отборът е от петима състезатели. Ако не работиш в екип, не можеш да постигнеш нищо значимо. 

Четвърто – вземане на решения. Може би звучи странно, но научавайки се да вземам все по-качествени решения в DOTA, пренесох това умение
и в живота.

Васил Атанасов
програмист, (социален) предприемач,
създател на Dev Hub One

Снимка: Sofia Game Night

Играта, която оказа доста голяма роля в живота ми, се казва Albion Online. Това е игра с масивен мултиплейър и цялата икономика е базирана на играчите вътре – те определят цените на всичко, които постоянно варират. Като лидер на една група играчи (Guild), аз трябваше да координирам и организирам нашите съвместни действия, да вземам стратегически решения, да управлявам паричен и физически (в играта) ресурс и да се съюзяваме с други гилдии и играчи. Освен това, по време на една битка между 20 души, е много важно критичното мислене и бързото вземане на решения, което мисля, че успях да подобря точно заради тази игра.

Борислав Славов
композитор и продуцент на музика за видео игри

Снимка: TBD Play

Мога да препоръчам две игри, от които може да се научи много.
За по-големи деца (12+) препоръчвам Assassins’ Creed Odyssey Tour Mode – тя е на практика интерактивен учебник по история на Древна Гърция. А пък приключенските игри в стил point-and-click за мен винаги са били най-увлекателният начин да учим с децата ми английски език, защото диалозите, пъзелите и историите го изискват и става неусетно, по възможно най-приятния начин.


Текстът е създаден с подкрепата на Technomarket.

Тагове: